ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 28 / 21-11-2012

Χθες, 20/11/2012, υπήρξε συνάντηση του Σωματείου μας (Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας) με την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (κ. Αλεξ. Τουρκολιάς) και την αντίστοιχη της Eurobank (κ. Νικ. Νανόπουλος) στα γραφεία της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε. στο πλαίσιο αιτήματος μας για ενημέρωση/διαβούλευση.

Εμείς θέσαμε τις γνωστές μας θέσεις για την διασφάλιση του Προσωπικού, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο «κόκκινο βιβλιαράκι» που κυκλοφορεί, αλλά και τα προβλήματα της ανομοιογένειας των εκατέρωθεν πληθυσμών. Προτείναμε και λύσεις συνύπαρξης που θα επιτρέπουν την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη του πληθυσμού της Eurobank  σ υ ν ο λ ι κ ά. Πάνω απ’ όλα ζητήσαμε να μην υπάρξουν βλαπτικές μεταβολές στο Προσωπικό της Τράπεζας.

Ο κ. Τουρκολιάς επανέλαβε την δημόσια δέσμευση του: «Η πλήρωση των θέσεων του νέου οργανισμού θα γίνει από στελέχη και των δύο Τραπεζών με απόλυτα διαφανή διαδικασία και θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων των υπαλλήλων».

Για την επικείμενη συγχώνευση τον απασχολούν κατά προτεραιότητα δύο ζητήματα: Το Προσωπικό και η Μηχανογράφηση.

Η  ν ο μ ι κ ή  συγχώνευση (το 1ο βήμα της εξαγοράς) προσδιόρισε ότι θα γίνει Ιούνιο – Ιούλιο του 2013. Έπεται η λειτουργική συγχώνευση.

Όλα αυτά με την επιφύλαξη της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας και του τραπεζικού συστήματος (ανακεφαλαιοποίηση κλπ).

Ο κ. Νανόπουλος από την πλευρά του ενίσχυσε την επιχειρηματολογία μας για τις δυνατότητες και την δεδομένη αξία του Προσωπικού της Eurobank.

Εμείς παραδώσαμε φάκελο με στοιχεία και δείκτες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μας. Ζητήσαμε απλά να ισχύει και να εφαρμοστεί στο νέο σχήμα η αρχή της  ί σ η ς  μεταχείρισης του Προσωπικού.

Το κλίμα της διαβούλευσης ήταν πολύ ικανοποιητικό και η διάρκεια της ξεπέρασε την μία (1) ώρα.

Βασικό συμπέρασμα

Η πραγματοποιηθείσα κοινή συνάντηση με τις Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έγινε μετά από γραπτά αντίστοιχα αιτήματα του Σωματείου μας στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 178/2002 (άρθρο 5) που προβλέπει διαβούλευση-ενημέρωση του, τόσο από τους εκπροσώπους της μεταβιβαζόμενης Τράπεζας (Eurobank), όσο από τους εκπροσώπους του διάδοχου εργοδότη (Εθνική Τράπεζα) με κυρίαρχο ζήτημα την πληροφόρηση για ενδεχόμενη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, των μισθών, των παροχών κλπ, τυχόν σχεδιασμό μείωσης των θέσεων               εργασίας κλπ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε., κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δεν διετύπωσε κάποια ανησυχητική θέση για το Προσωπικό της Eurobank. Άλλωστε, ο ίδιος, αλλά και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισαν ότι η επικείμενη συγχώνευση των δύο Τραπεζών είναι σε πρόωρο στάδιο και κατ’ αρχήν τελεί υπό την τυπική έγκριση των οργάνων Διοίκησης τους (Γενικές Συνελεύσεις), που εκκρεμούν.

Η δική μας αίσθηση ήταν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος συνεργασίας, αλλά και ανοιχτά ζητήματα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Οι συνέπειες της μεταβίβασης της Eurobank

Πλήρης ανάλυση των επιπτώσεων – υπό το πρίσμα της νέας αντεργατικής, μνημονιακής νομοθεσίας – υπάρχει στη νέα έκδοση του Σωματείου μας («κόκκινο βιβλιαράκι») που ήδη κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Στην έκδοση αυτή επιχειρείται και η σύγκριση των διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων στις δύο Τράπεζες, ενώ παρουσιάζονται και οι θέσεις του Σωματείου μας για το όλο ζήτημα της συγχώνευσης, όπως και οι μέχρι τώρα ενέργειες του.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προσωπικού της Eurobank

Υπηρετώντας την αντικειμενική αλήθεια και όχι το συντεχνιακό συμφέρον παραδώσαμε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Τ.Ε., κ. Αλεξ. Τουρκολιά, σημαντικά στοιχεία/δείκτες που χαρακτηρίζουν τη ποιότητα του Προσωπικού της Eurobank.

Για μας δεν είναι μειονέκτημα π.χ. ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας που είναι μόλις 41 έτη, ούτε το γεγονός του ότι μόνο το 5% των εργαζομένων είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Αντίθετα πιστεύουμε ότι μία Τράπεζα διαθέτει δυναμική και έχει περιθώριο καλύτερης πορείας, όταν το 70% του Προσωπικού της είναι κάτω των 45 ετών, όπως συμβαίνει             στην Eurobank.

Είναι φυσικό κι επόμενο σε μία Τράπεζα με το σύστημα ένταξης, εξέλιξης και αξιολόγησης, όπως αυτό της Eurobank που επένδυσε στην ανανέωση του Προσωπικού της μέσω κινήτρων για οικειοθελείς αποχωρήσεις (περίπου 1.100 στην τελευταία 4ετία) η τραπεζική προϋπηρεσία των εργαζόμενων να είναι χαμηλή. Μόνο το 21% του Προσωπικού της έχει τραπεζική προϋπηρεσία άνω των 20 ετών, παρ’ ότι το 39% του συνόλου αυτού του Προσωπικού προέρχεται από συγχωνευθείσες με την Eurobank, παραδοσιακές Τράπεζες…

Ταυτόχρονα όμως αυτό το Προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο                             και καταρτισμένο.

Για παράδειγμα το 25% των συναδέλφων μας έχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ενώ το 66% είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω είναι μέρος των αντικειμενικών στοιχείων που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν την επόμενη ημέρα (όποια κι αν είναι αυτή) υπό το νέο τραπεζικό σχήμα, με διάδοχο εργοδότη τον ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου (Union) Eurobank

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                               Γιάννης Σιδεράτος

ntantades