23.3 C
Αθήνα
18 Μαΐου 2023
2013ΑνακοινώσειςΣυνδικαλιστική δράση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 84 / 24-10-2013

 

Για το ζήτημα αυτό το Σωματείο μας έχει εκδώσει την υπ’ αριθ. 79/12-09-2013 ανακοίνωση του, η οποία μάλιστα ενσωματώνει και ολόκληρο το υπόμνημα μας (Α.Π. 420/11-09-2013) προς την Διοίκηση της Τράπεζας σχετικού με την θέση του Δ.Σ. στο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου του Προσωπικού.

 

Τ α  α ι τ ή μ α τ α  μ α ς

 

Επαναλαμβάνουμε εδώ συνοπτικά τι είχαμε ζητήσει προ 3μήνου περίπου από την Τράπεζα για το Πρόγραμμα που αφορά το Προσωπικό της Eurobank, όπως τα περιλαμβάνει το ως άνω έγγραφο μας.

 

1. Το Πρόγραμμα να στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ελεύθερης βούλησης των ενδιαφερομένων και της δίκαιης αποζημίωσης.

 

2. Ζητήσαμε το Πρόγραμμα να χρηματοδοτεί και  κ ί ν η τ ρ ο  α π ο χ ώ ρ η σ η ς, με επιπλέον ποσό από αυτό που περιλαμβάνει η νόμιμη αποζημίωση του Νόμου 4093/2012, ακόμα και για αυτούς τους συναδέλφους που θεμελιώνουν ή θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

 

3. Ζητήσαμε να παρατείνεται για κάποια χρόνια το ιδιωτικό πρόγραμμα συμπληρωματικής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (Eurolife) και μετά την αποχώρηση των ενδιαφερομένων συναδέλφων.

 

4. Ζητήσαμε την διατήρηση των προνομιακών όρων που ισχύουν για τα δάνεια του Προσωπικού και για όσους κάνουν χρήση του Προγράμματος.

 

5. Εξηγήσαμε στο υπόμνημα μας προς την Διοίκηση της Eurobank και κατ’ επέκταση στον εκπρόσωπο του μεγαλομετόχου της Τράπεζας (Δ.Σ. του Τ.Χ.Σ.) και την εποπτεύουσα Αρχή (Directorate – General for Competition, δηλαδή την DGComp) ότι στην Eurobank, όπου ο μέσος όρος ηλικίας του Προσωπικού είναι μόλις 41 ετών (!) δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μαζικής εξόδου των εργαζομένων, όπως σε άλλες Τράπεζες. Ζητήσαμε λοιπόν σοβαρά κίνητρα αποχώρησης στο Πρόγραμμα «κατά πολύ ανώτερα από τα προϋφιστάμενα των άλλων Τραπεζών». Εξειδικεύσαμε τις προτάσεις μας και αιτιολογήσαμε την ανάγκη ειδικής ενίσχυσης για κάθε κατηγορία ενδιαφερομένων συναδέλφων, όπως π.χ.:

• Όσων έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα να τους αποδοθεί το ποσό της εξαγοράς πλασματικών χρόνων έτσι ώστε να θεμελιώσουν το δικαίωμα τους αυτό.

• Όσων απέχουν περισσότερα χρόνια από αυτό το δικαίωμα το κίνητρο αποχώρησης τους να επιδοτείται κατά 100 %.

• Όσοι έχουν ανήλικα τέκνα να παίρνουν επιπλέον αποζημίωση αποχώρησης.

 

6. Όπως είχαμε εγγράφως ζητήσει από την Τράπεζα στις 12/09/2013 η αρχιτεκτονική του Προγράμματος πρέπει να προσιδιάζει με το αντίστοιχο της Τράπεζας Πειραιώς και να δίνει την δυνατότητα εθελούσιας εξόδου σε κάθε ενδιαφερόμενο  α ν ε ξ α ρ τ ή τ ω ς  ο ρ ί ο υ  η λ ι κ ί α ς.

Επειδή είναι λογικό στις μικρότερες ηλικίες όπου τα χρόνια προϋπηρεσίας είναι λιγότερα και οι μισθοί πιο μικροί είχαμε ζητήσει:

• Ο φόρος των χρημάτων της αποζημίωσης σε όλες τις περιπτώσεις να βαρύνει την Τράπεζα.

• Στην έννοια του μικτού μηνιαίου μισθού που αποτελεί την βασική μονάδα μέτρησης της αποζημίωσης να συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα γέννησης τέκνων για όσους το λαμβάνουν.

 

Η  α π ά ν τ η σ η  τ η ς   Τ ρ ά π ε ζ α ς

 

Σε δύο (2) σχετικές με τα θέματα Προσωπικού συναντήσεις που είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου και τον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κα Αθηνά Δεσύπρη, την Δευτέρα 21/10/2013 και σήμερα Πέμπτη 24/10/2013, η Τράπεζα μας τόνισε ότι έχει λάβει υπόψη της όλες τις προτάσεις/παρατηρήσεις του Σωματείου μας για το θέμα του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου του Προσωπικού.

Η τελική απόφαση όμως για το θέμα αυτό θα ληφθεί από το Τ.Χ.Σ. και την DGComp.

Όταν θα έχουμε τις αποφάσεις αυτές και την τελική απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας θα σας ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα.

Μέχρι τότε μην δίνετε την παραμικρή σημασία στην υφέρπουσα φημολογία των «γνωστών κέντρων της παραπληροφόρησης» και του αποπροσανατολισμού που έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορούν μέσω e-mail και «φ ό ρ μ ο υ λ α υπολογισμού του ποσού της εθελούσιας» παραθέτοντας μάλιστα και excel πρόγραμμα για… κάθε ενδιαφερόμενο…

Όπως με την πρόωρη εξόφληση του Αποταμιευτικού Προγράμματος της Τράπεζας, έτσι και τώρα οι τύποι αυτοί που πάντα ανώνυμα προσπαθούν να παρεμβάλουν δυσχέρειες στα δίκαια αιτήματα του Σωματείου και σύγχυση στους εργαζόμενους  θ α  δ ι α ψ ε υ σ τ ο ύ ν.

Έχετε εμπιστοσύνη στην υπεύθυνη και ενυπόγραφη ενημέρωση του Σωματείου μας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Union Eurobank

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

Στάθης Χαρίτος                            Γιάννης Σιδεράτος

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακ. Union 139/16-05-2023/Γενική Συνέλευση Union-Σάββατο 27 Μαίου 2023-16:30-“Divani Caravel”

Sofia Georgoudi

Ανακ. Union 135/28-04-2023/Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία

Sofia Georgoudi

Ανακ. Union 134/27-04-2023/Αστική Εξερεύνηση στην Παριλίσια Περιοχή-Kυριακή 7 Μαίου 2023

Sofia Georgoudi

Χρησιμοποιούμε cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης. Συνεχίζοντας αποδέχεστε την πολιτική αυτή. Αποδέχομαι Περισσότερα